La Federació ECOM celebra la XXIV Assemblea General Ordinària

El passat divendres 27 de juny, la Federació ECOM va celebrar la seva XXIV Assemblea General Ordinària en el Palau Robert de Barcelona, amb la presència de cinquanta de les seves entitats federades. Trenta entitats més van delegar el seu vot a Antonio Guillén, president de la Federació ECOM i sis ho van fer en altres membres assistents a l’assemblea. Cal destacar la presència de la Directora General de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) de la Generalitat de Catalunya, que va participar en l’obertura de l’assemblea, juntament amb el nostre president.
Enguany, aquesta assemblea tenia un caràcter especial per motius diversos: d’una banda, perquè es corresponia en un moment de reelecció de Junta Directiva, i de l’altra, perquè suposava un punt d’inflexió per a la federació que, després de les dificultats econòmiques viscudes el 2012 (en què es va veure forçada a presentar un ERE), ha passat més d’un any i mig duent a terme un procés de reorganització interna per adaptar l’entitat als nous temps i per establir mecanismes que puguin reforçar la seva estabilitat i millorar la defensa dels drets de les associacions i les persones amb discapacitat. En el marc d’aquesta assemblea, la Junta Directiva d’ECOM va presentar algunes de les decisions estratègiques que s’han extret després d’aquest període de reflexió i anàlisi dut a terme, i que ara s’han de començar a implementar. Cal destacar la decisió presa de crear un Comitè Ètic i la redefinició de la Missió, Visió i Valors de l’organització.

ELEGIDA UNA NOVA JUNTA DIRECTIVA

Quant a la Junta Directiva, en l’assemblea del passat 27 de juny es va aprovar la nova Junta Directiva d’ECOM, que és continuista de la que ha estat al front de la Federació ECOM els darrers quatre anys, i que ha estat liderada per Antonio Guillén, tot i que s’incorporen nous representants.

Els membres que continuen en la nova Junta Directiva de la Federació ECOM són: com a president, Antonio Guillén (de l’Associació de Disminuïts Sants-Montjuïc); com a vicepresident, Josep Giralt (de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats de Lleida, ASPID); com a secretari, Alfred Bayon (de l’Associació ESCLAT); com a tresorer, Pedro Serra (de la Fundació Pere Mitjans); i Ana Mª Guillén (de Minusvàlids Físics Associats, MIFAS) i Àngel Gil (de la Fundació Institut Guttmann), que seguiran com a vocals.
Les noves incorporacions a la Junta Directiva són: Albert Carbonell, de l’Associació de Minusvàlids Físics Associats (MIFAS); Montserrat García, de la Lliga Reumatològica Catalana (LLRC); Marta Rodríguez, de l’Associació de Pares per la Integració de Nens Discapacitats a l’Escola Pública (APINDEP); Antoni Montardit i Bibiana Bendicho, de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats de Lleida (ASPID); i Rosa Masriera, de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM). Tots ells seran vocals de la Junta Directiva d’ECOM.

POSICIONAMENTS D’ECOM

Un altre fet destacable de la darrera assemblea de la Federació ECOM és que les entitats membre d’ECOM van aprovar els posicionaments de l’organització respecte a vuit temes claus per al col•lectiu de persones amb discapacitat com són: l’accessibilitat, l’autonomia personal i vida independent; l’educació, la salut, la inserció laboral, l’oci, l’associacionisme i la planificació de serveis.
Aquests posicionaments han estat treballats durant mesos amb les entitats federades, els professionals d’ECOM i la Junta Directiva a través de grups de treball de reflexió, dels quals s’han estret conclusions de com es vol que la Federació ECOM es posicioni respecte a totes les qüestions esmentades. La importància d’aquest procés és la construcció conjunta d’un discurs compartit entre totes les organitzacions que s’apleguen dins la federació per fer més efectiva la defensa dels drets de les entitats i les persones amb discapacitat física.

4 NOVES ENTITATS FEDERADES

En el marc d’aquesta XXIV assemblea, es va dur a terme la ratificació de l’entrada de quatre noves entitats a la Federació ECOM: la Federació: Fundació MIFAS, la Asociación Salmantina de Esclerosis Múltiple (ASDEM), el Club Esportiu de Discapacitats San Rafael i l’Associació per a un Turisme Lúdic, Accessible i Social (Atlas). Totes quatre entitats són de ple dret.

MOTIVACIÓ I GESTIÓ DEL CANVI

Com a novetat, per encoratjar les entitats membre de la Federació ECOM a emprendre mesures i canvis per adaptar-se a la nova realitat a què ens hem vist abocades les entitats del Tercer Sector, com està justament fent la federació, enguany es va voler obrir l’assemblea amb la conferència ‘Ideas para la motivación y el cambio’, que va ser impartida per Joan Plans, fundador i sociodirector de la consultoria de formació i selecció “Directa, CDO, S.L.” i col·laborador acadèmic en els programes del Departament de Direcció de Recursos Humans d’ESADE.