ECOM, a la 8ª Trobada Estatal de Participació de Persones en Situació de Pobresa i Exclusió Social

PRESENTA EL PROGRAMA D'ASSISTENT PERSONAL, QUE VA EN LA LÍNIA DE LA PROMOCIÓ DE LA POTENCIALITAT DE LES PERSONES DE LA TROBADA
Més de 130 persones procedents de 16 Comunitats Autònomes van trobar-se a la 8ª Trobada Estatal de Participació de Persones en Situació de Pobresa i Exclusió Social organitzada per la delegació espanyola de l’EAPN (European Anti Poverty Network) el cap de setmana passat, a Màlaga. Aquestes trobades estatals de participació se celebren des del 2004; se n'han celebrat vuit, i també un congrés, amb més de 1500 de participants.

Sota el títol “Ciutadania activa europea i capital social: aportant al desenvolupament”, l'objectiu principal d’aquesta trobada va ser “posar la ciutadania en el centre dels processos de canvi social per a que pugui ser part de la solució als problemes que més afecten el benestar en aquests moments d'incertesa i retallades socials”, escriu l’EAPN-Espanya a la seva web.
Amb la premissa de la participació com a eina per a contribuir a la construcció d'una societat més justa i igualitària que respongui a les demandes de la ciutadania, aquesta trobada ha estat una aposta per la dimensió promocional de les persones, és a dir, per a que les persones recuperin la seva capacitat per a desenvolupar les seves potencialitats i puguin passar de ser receptores i consumidores de l’excedent de les societats opulentes a poder transformar la societat i participar del canvi social, amb plena ciutadania i la mateixa dignitat, drets i deures.

ECOM va ser-hi present representada per Fernando Sánchez (usuari del servei d’Assistència Personal), la seva AP i Jason Galarraga, tècnic del servei d’Assistent Personal de Barcelona. Van compartir l’experiència del servei d’Assistència Personal com a exemple d’apoderament de les persones per a evitar possibles situacions d’exclusió social i combatre així la pobresa.

També van ser-hi el coordinador d’assumptes socials de la Taula del Tercer Sector i representants de diferents entitats. La delegació de Catalunya es va reunir prèviament per consensuar la seva aportació com a conclusions prèvies en els diversos temes: habitatge, ocupació, educació, sanitat, rendes mínimes...

Durant tres dies, i a través de diverses dinàmiques i tallers, les persones participants van conèixer i explicar experiències de projectes socials. L’objectiu principal: construir un espai d'intercanvi d'experiències i reflexions on posar en valor el que les mateixes persones estan realitzant de forma cooperativa com a alternativa efectiva a la seva pròpia situació; revelar les seves potencialitats i exigir que les administracions públiques incorporin com a objectiu prioritari la cooperació i la responsabilitat social des de les persones.

Les conclusions de les jornades es donaran a conèixer més endavant.