L'Estat aportarà un 19% menys a la dependència

La retallada del govern estatal en el finançament de la llei de la dependència tindrà una traducció per a Catalunya de 48 milions d'euros. La quantitat suposa un 19% menys dels 258,4 milions que el govern estatal va aportar l'any passat per fer front a l'aplicació de la llei a Catalunya. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, que ahir va viatjar a Madrid per participar en el ple del consell territorial d'atenció a la dependència, va denunciar que amb aquesta decisió “unilateral”, l'Estat “incompleix les seves obligacions” legals i “asfixia” Catalunya.

Els 258,4 milions que l'Estat va aportar l'any passat per aplicar la llei de la dependència a Catalunya representen només un 20% de la quantitat total destinada a aquest fi, tot i que la llei estableix que el govern estatal i la Generalitat han de finançar la llei al 50%. De fet, el 70,5% del finançament (907,1 milions d'euros) va recaure sobre la Generalitat i el 9,5% (121,9 milions), sobre els usuaris a través de copagaments. Cleries va recordar ahir que “l'Estat ja no finançava correctament aquesta llei” i que “ara la situació empitjora encara més”.

Els 48 milions d'euros que Catalunya rebrà de menys aquest any corresponen a una partida específica anomenada nivell acordat, una quantitat de diners que l'Estat havia d'aportar a cada comunitat autònoma a través de convenis bilaterals atenent criteris com ara la població dependent, la dispersió geogràfica, la insularitat i el nombre d'immigrants retornats, entre altres factors.

El conseller Cleries es va mostrar disposat a buscar solucions, però va alertar que “no és admissible que l'Estat no actuï amb coresponsabilitat i lleialtat institucional”. Durant la reunió de consellers, la ministra Ana Mato va respondre a les comunitats que, com Catalunya, es queixen de falta de recursos que cal que “s'estrenyin el cinturó i prioritzin”. Mato va fer una crida a unificar criteris i, arran d'això, el conseller Cleries va advertir que Catalunya “no pensa renunciar” a les seves competències. Així, es va instar els assistents a la reunió a avaluar la llei de la dependència i a modificar-ne alguns dels criteris (barem d'accés, cartera de serveis, finançament, etc.) en un termini de dos mesos.

FONT: Avui