Més duresa contra els robatoris a persones més vulnerables

LA FISCALIA DE CATALUNYA ENDURIRÀ LES PETICIONS DE PENA PER A ROBATORIS O FURTS A PERSONES VULNERABLES I DEMANARÀ PRESÓ PREVENTIVA PER ALS AUTORS REINCIDENTS D'AQUESTS DELICTES.
La Fiscal Superior de Catalunya, Teresa Compte, ha dictat instrucció interna adreçada al conjunt de fiscals catalans en la qual ordena que s'utilitzi la figura del furt o el robatori agreujat, prevista en el Codi Penal, en els casos en què aquests delictes s'hagin comès aprofitant-se de les circumstàncies personals de vulnerabilitat més gran de la víctima.
L’ordre ha estat emesa en resposta a l'augment dels assalts a persones ancianes que van mensualment a cobrar la seva pensió al banc, a persones amb discapacitat visual que venen loteria, a persones amb alguna discapacitat i a menors. En tots aquests casos, manté l'ordre de Teresa Compte, el delinqüent "s'aprofita de les característiques personals de la víctima que, de manera confiada o bé per incapacitat, no pot reaccionar per impedir el desposseïment patrimonial de què és objecte".
Compte demana als fiscals que recorrin a aquesta figura legal, que eleva a entre un i tres anys de presó les penes per furt i a entre dos i cinc per robatori. La instrucció insta que, en el cas que el robatori s'hagi comès amb violència i intimidació, els fiscals apliquin les normes previstes en el Codi Penal i tinguin en compte en sol•licitar la presó preventiva si va existir un "desequilibri important de forces entre l'agressor i la víctima".