‘La figura de l’assistent personal i la filosofia de vida independent: una formació de futur’, curs a càrrec d’Aspaym Catalunya

Els propers 13 i 14 de gener, Aspaym Catalunya ofereix una formació gratuïta sota el títol ‘La figura de l’assistent personal i la filosofia de vida independent’, una professió de futur. Aquest curs tindrà lloc a la seu d’Aspaym Catalunya (c/ Pere Vergés, númera 1, planta 8, de Barcelona) i es lliurarà certificat acreditatiu d’assistència.

La figura de l’assistent personal és un recurs que permet que una persona amb discapacitat sigui un ciutadà de ple dret, en les mateixes condicions de llibertat i control sobre la seva pròpia vida, com qualsevol altre ciutadà. En el marc d’aquest curs, es parlarà d’aquesta nova figura a través de la intervenció de diversos ponents i amb el passi de diferents vídeos i la realització de dinàmiques de grup. El curs s’estructura en diferents blocs temàtics que es repartiran en les dues sessions de la següent manera:

VIERNES, 13 DE ENERO

- Evolució del concepte de discapacitat: de l’invàlid a la persona amb diversitat funcional.
- El paper del concepte de qualitat de vida i necessitats bàsiques en la persona amb gran discapacitat física.
- Drets humans i igualtat d’oportunitats: l’autodeterminació personal; les relacions de poder.
- La filosofia i els moviments de vida independent: EEUU, Europa i Espanya.

DISSABTE, 14 DE ENERO

- Què és i què no és un assistent personal (AP): característiques, falses creences, funcions en relació a la lesió medul•lar.
- El procés: selecció, formació i gestió del recurs.
- Les dificultats: els límits, responsabilitat, resistències de la família, indefensió apresa de l’usuari.
- Experiències d’assistència personal a Catalunya: OVI, ECOM i Universitat Autònoma.
- Aportacions personal d’APs i usuaris.