Les entitats socials catalanes fan una crida a la ciutadania perquè marqui la casella de finalitats socials en la declaració de la renda

Antoni Guillén, president d’ECOM, ha participat aquest migdia a la roda de premsa que el Departament de Benestar Social i Família i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya han fet per demanar a la ciutadania que marquin la casella de fins socials en la presentació de la declaració de la renda d'enguany. La roda de premsa ha tingut lloc a la seu d’una associació federada a ECOM, la Fundació Esclerosi Múltiple de Barcelona, una de les moltes entitats socials catalanes que han rebut diners del fons del 0,7% de l’IRPF en els últims anys.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras ha lamentat que, tot i el moment que viu el país i l’enorme sensibilitat social que hi ha, el 40% dels contribuents catalans encara no marquen la casella de finalitats socials a la declaració de la renda. Guiteras ha recordat que si els contribuents no marquen cap de les dues caselles, els diners corresponents aniran a parar als pressupostos de l’Estat i “tots sabem les prioritats que té el govern espanyol en aquests moments”, ha recordat.

Guiteras i Munté han recordat el dret de la ciutadania a decidir sobre la destinació d’una part dels seus impostos especialment en un context de crisi que afecta als col·lectius més desfavorits de la població. També han volgut deixar clar els possibles dubtes que tingui el ciutadà a l’hora de marcar, o no, la casella per a fins socials.

Per la seva banda, la consellera de Benestar Social i Família, ha reclamat que el govern compleixi les 12 sentències del Constitucional que avalen que les Comunitats Autònomes han de gestionar els fons procedents de la casella del 0,7%.

El president d’ECOM, Antonio Guillén, ha destacat que gràcies als diners que es recapten a través d’aquesta convocatòria són possibles molts projectes socials destinats a millorar el benestar de les persones. El 2012, ECOM va aconseguir a través d’aquesta convocatòria per a les seves entitats federades finançament per a 19 projectes, per un import total de 2.303.150 €. Un d’aquests projectes pertany a la Fundació d’Esclerosi Múltiple, i està destinat a oferir atenció domiciliària a persones amb discapacitat neurològica progressiva que no poden acudir als centres de rehabilitació de l’entitat. Aquest projecte atén anualment una mitja de 90 a 100 persones i es realitzen més de 1.000 serveis.

L’any passat es van distribuir 204 milions d’euros a 425 entitats socials de l’Estat i es van poder realitzar 1.103 projectes. El 2012 es van recaptar 8 milions d’euros més que el 2011, a través de la casella de fins socials. Aquests diners es distribuiran durant el 2013. L’any passat, quasi 6 milions de persones es van beneficiar dels diners distribuïts a programes socials a partir del 0,7% de l’IRPF.