La UE ratifica la Convenció de l'ONU sobre el Dret de les Persones amb Discapacitat

La Unió Europea va ratificar el passat 5 de gener la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les persones amb discapacitat, que estableix normes mínimes per protegir i salvaguardar els seus drets civils, polítics, socials i econòmics en termes d'igualtat amb els altres ciutadans. El Govern espanyol va ratificar la convenció al desembre de 2007.
Es tracta del primer tractat internacional ratificat per la UE a nivell comunitari. La UE va adquirir personalitat jurídica pròpia per poder fer-ho amb l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa.
Una de cada sis persones de la Unió Europea, és a dir, unes 80 milions de persones, pateix algun tipus de discapacitat, lleus o greus. En el cas dels majors de 75 anys, un de cada tres pateix també algun tipus de discapacitat, segons dades de la Comissió.
La vicepresidenta de l'Executiu comunitari i comissària de Justícia, Viviane Reding, considera que la seva ratificació constitueix "una fita en la Història dels Drets Humans" per tractar-se de "la primera vegada en què la UE arriba a ser part d'un tractat internacional", ha agraït el treball negociador de l'anterior Presidència rotatòria de la UE belga i ha instat als Estats membres que encara no ha han ratificat a fer-ho "ràpidament".
"Som responsables col•lectivament de garantir que les persones amb discapacitat no s'enfrontin a obstacles addicionals en la seva vida diària", ha justificat en un comunicat. "Promou i protegeix els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones amb discapacitat", ha insistit.
PAÏSOS SIGNATARIS
Tots els Estats membres han signat la Convenció, encara que només 16 d'ells l'han ratificat així mateix: Espanya, Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Suècia, Portugal, Dinamarca, Àustria, Bèlgica, República Txeca, Hongria, Lituània, Letònia, Eslovàquia i Eslovènia. En total, més de 135 països l'han subscrit.
El Govern espanyol va signar per la seva banda la Convenció, juntament amb el seu Protocol addicional, el passat 30 de març de 2007 i va ratificar sengles textos el 3 de desembre del mateix any.
Les parts que han ratificat la Convenció estan obligades a informar periòdicament al Comitè de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat sobre les mesures adoptades per aplicar-la i garantir drets com l'accés a l'educació, ocupació, transport, infraestructures i edificis accessibles al públic, així com dret de vot, millora de la participació política i garantia de la plena capacitat jurídica de totes les persones amb discapacitat. El Comitè està capacitat per detectar deficiències possibles i fer recomanacions als països en conseqüència.
L'Executiu comunitari va presentar el passat mes de novembre l'Estratègia per a persones amb discapacitat per als propers deu anys, fins a 2020, amb mesures concretes per ajudar a complir els drets que recull la Convenció tant a nivell comunitari com a nacional, atès que són els Estats membres els que tenen la competència en matèria de discapacitat.

Font: Europa Press