L'executiu obre un front a les Corts per evitar que les ONG perdin les subvencions

El president de la Generalitat va anunciar ahir que el govern –a través dels grups que li donen suport– presentarà una iniciativa parlamentària a les Corts espanyoles per evitar que les ONG que treballen en l'àmbit català es quedin sense les subvencions de l'IRPF provinents de la renda tal com va anunciar dimarts l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. Fonts d'ERC afirmen que la pressió podria estar donant fruits, ja que perceben «predisposició» de La Moncloa a reconsiderar l'ordre ministerial. ERC emmarca la pugna entre administracions en les «actituds hostils» de Zapatero, que hauria «posat la proa» contra la Generalitat.
El govern «negociarà fins al final» per frenar la iniciativa de la ministra de Política Social, Mercedes Cabrera, d'eliminar les ajudes del 0,7% de l'IRPF a un centenar d'ONG catalanes pel fet que no treballen en el conjunt de l'Estat ni en diverses comunitats, sinó exclusivament a Catalunya. El tripartit no es limitarà a presentar un recurs al Tribunal Constitucional i portarà la qüestió també a les Corts, amb una iniciativa legislativa possiblement al Senat, perquè la mesura no tiri endavant. Des de CiU, Artur Mas va instar el President a anar encara més enllà i a utilitzar els 25 diputats del PSC a Madrid i els dos ministres catalans per pressionar Rodríguez Zapatero. «Ni això poden fer per aturar una ordre ministerial?», es va preguntar Mas.
Montilla va afirmar que utilitzaria tots els recursos al seu abast per aconseguir-ho i va coincidir amb els seus dos socis de govern a l'hora de qualificar la decisió de Cabrera d'«inacceptable». El dirigent republicà Joan Ridao negociava ahir a Madrid amb la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, i amb la ministra Cabrera i assegurava que hi ha «predisposició» per repensar la qüestió. Mentrestant, al Parlament, Joan Puigcercós va afirmar que Rodríguez Zapatero «ha posat la proa contra el govern i contra Catalunya» i va citar exemples com el 0,7%, el finançament o la «marxa enrere» en la descentralització de l'aeroport del Prat. Montilla va emplaçar Puigcercós a plantejar aquestes qüestions directament a l'executiu de Rodríguez Zapatero, però va reclamar el suport de CiU a les Corts per regular la distribució de l'IRPF de manera territorialitzada i permetre que les comunitats participin en la gestió de l'impost.
En aquest sentit, el president de la Taula del Tercer Sector Social, Carles Barba, va reclamar que les comunitats puguin gestionar el 50% del que recaptin del 0,7% de l'IRPF i va indicar que l'any passat Catalunya va recaptar 47 milions d'euros, dels quals només en van tornar 12 en subvencions a les ONG.

CONCENTRAR ONG A MADRID
Segons Puigcercós, l'ordre ministerial és una operació que pretén «obligar» les ONG catalanes a federar-se amb altres entitats de l'Estat i concentrar a Madrid el gruix de les organitzacions socials, seguint l'estil de la marxa de Catalunya de diverses multinacionals, ara fa quinze anys, per instal•lar-se a l'entorn de la capital espanyola.
La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va recordar que a Catalunya és on hi ha més ONG i també on més contribuents marquen, en la declaració de la renda, la casella per destinar el 0,7% de l'IRPF a entitats socials –concretament, un 57%–. L'ecosocialista va reiterar que la mesura envaeix competències de la Generalitat recollides a l'Estatut.

Font: El Punt