Aprovat just de Catalunya en dependència

Catalunya se situa exactament en el punt mig, amb un 5 en una escala de 10, és a dir, amb un aprovat pels cabells|pèls, en la gestió i aplicació de la llei de dependència, que cada semestre avalua l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials. Andalusia, Castella-la Manxa i el País Basc, amb un notable alt, són les comunitats que millor han fet els deures. En canvi, suspenen amb menys d'un 3 Madrid, la Comunitat Valenciana, Canàries i Múrcia.

L'Observatori de la Dependència d'aquesta associació, que ahir es va reunir en Alcàsser de San Juan (Ciudad Real), va considerar «molt preocupant» que una tercera part de la població ragui|resideixi en aquestes quatre comunitats en les quals hi ha «falta de voluntat institucional» per implantar el sistema. Segons el president de l'entitat, José Manuel Ramírez, hi ha autonomies com les Canàries que no sol no aporten el 50% que deguessin per llei, sinó que obtenen ingressos extres gràcies al finançament que reben de l'Estat.

Catalunya gasta 25,84 euros per habitant i any en dependència. En aquesta partida supera les quatre comunitats l'esforç de les quals està en entredit, Extremadura i les Balears, però se situa lluny dels 71,47 euros de La Rioja i els 50 d'Andalusia, i per sota dels 30,7 euros de la mitjana estatal.

253.741 PERSONES AL LIMBE
L'informe també ha comptabilitzat les persones que tenen ja una ajuda i les que coneixen el seu grau de dependència. Han estat reconegudes com a beneficiàries el 89,2% de les persones que han sol·licitat una ajuda, però el 37% d'elles, 253.741, no la perceben. Un «autèntic limbe», en paraules de Ramírez.

Catalunya aprova en aquests barems però obté un suspens, que fa mitja amb l'aprovat final, en les altes en la Seguretat Social dels assistents, les bones pràctiques per a la gestió de llei, el subministrament de la informació en temps real i el seguiment sistematitzat.

Font: El Periódico de Catalunya