Manifest de la Confederació ECOM Catalunya del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Amb motiu del Dia Internacional de les persones amb discapacitat que se celebra aquest divendres, 3 de desembre, la Confederació ECOM Catalunya vol posar de manifest algun dels aspectes clau que caldria impulsar o millorar per tal de garantir l’autonomia personal del col·lectiu de persones amb discapacitat física:

1. TRANSPORT

La xarxa de transport públic ha d’estar dissenyada sota el concepte d’accessibilitat universal, de forma que se’n garanteixi la lliure utilització a totes les persones i que aquesta es pugui fer de forma autònoma.

Tot i així, mentre el transport públic no sigui totalment accessible i tenint en compte que hi ha persones per les que la utilització d’aquest mai no serà possible, s’ha de dissenyar un servei de porta a porta que es pugui implantar a tot Catalunya fent extensives les experiències existents a l’actualitat en alguns municipis com Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

2. ACCESSIBILITAT

Transcorreguts quatre anys del termini màxim d’aplicació de la Llei d’Accessibilitat de Catalunya, es fa imprescindible l’elaboració d’una nova Llei i un nou reglament que regulin les condicions d’accessibilitat, així com un sistema de control de l’accessibilitat basat en criteris objectius i de disseny universal que faci d’obligat compliment determinats aspectes.

3. ASSISTÈNCIA PERSONAL

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha de fer una aposta decidida per la implantació de l’assistència personal com a dret que garanteix l’autonomia personal i la vida independent de l’individu. L’assistència personal no haurà d’anar lligada a crèdit pressupostari, ni podrà contenir limitacions horàries, ni tampoc, tenint en compte el greuge econòmic comparatiu a què està sotmès el col·lectiu de persones amb discapacitat, no ha d’estar subjecte a copagament.

4. DONA I DISCAPACITAT

Atès que el 58% de les persones amb discapacitat són dones i que en molts casos pateixen una doble discriminació, és necessari aprovar i dotar econòmicament un Pla d’Actuació interdeparlamental adreçat a dones amb discapacitat amb la finalitat que aquestes aconsegueixin el màxim d’independència i autogovern.

5. FINANÇAMENT DE LES ENTITATS

En l’exercici de coresponsabilitat que representa la prestació de serveis socials per part de les entitats de persones amb discapacitat, l’Administració ha de garantir un finançament just i puntual que no posi en perill la continuïtat de programes, entitats i serveis, establint els imprescindibles sistemes de control que siguin, alhora, factibles de gestionar. Així mateix, entitats i Administració han de ser copartícips, cadascuna des de la seva part de responsabilitat, de la qualitat en la gestió dels serveis que reverteixi en una millor atenció a les persones usuàries.

Així mateix, demanem que el 0,7% de l’IRPF sigui gestionat des de Catalunya per tal que es pugui garantir la cobertura de necessitats des de la proximitat.