Antonio Guillén, nou president d’ECOM

A la passada Assemblea General Ordinària de la Federació ECOM, celebrada el 14 de maig, Antonio Guillén Martínez, va ser escollit com a nou president de l’entitat, en substitució de Maria José Vázquez.

Antonio Guillén Martínez, nascut a Barcelona el 1957, és des de fa més de trenta anys un destacat activista en favor dels drets de les persones amb discapacitat física. Ell mateix té una discapacitat i és usuari de cadira de rodes.

De ben jove, va participar activament en les accions reivindicatives que les persones amb discapacitat van protagonitzar els anys 1976 i 1977 a la ciutat de Barcelona per exigir el reconeixement dels seus drets. Va ser un dels membres impulsors de la Grups de Base de Persones amb Discapacitat Física de Catalunya i el 1977 va participar en el tancament d’un grup de persones amb discapacitat a la seu del SEREM (Servei Social de Recuperació i Rehabilitació de Minusvàlids) de Barcelona. Aquesta acció, que volia exigir la participació de les persones amb discapacitat en la gestió d’aquest servei social del qual eren beneficiaris, va desembocar en la creació dels primers òrgans de participació de les persones amb discapacitat a l’Ajuntament de Barcelona.

El 1978 va formar part del grup redactor dels estatuts del Patronat Municipal de Persones amb Disminució Física de Barcelona, que va veure la llum el 1980. Des de llavors i fins a 1996 va ser membre de la Junta Rectora i de la Comissió Directiva d’aquest patronat, que més endavant es va convertir en l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

El 1980 va entrar a formar part també de la Junta Directiva de la Federació ECOM, i des de llavors ha estat sempre vinculat a l’entitat, malgrat que amb llargs parèntesis en què va desenvolupar una important tasca sindical (1983-1999) i política (1999-2007) fora d’ECOM. El 2007 es va tornar a incorporar a la Junta Directiva d’ECOM i actualment, abans d’assumir-ne la presidència, Guillén ocupava la vicepresidència de la Federació ECOM Barcelona i era vocal de la Federació ECOM, de la Confederació ECOM Catalunya i de la Fundació ECOM.

Des de finals de maig de 2011, Guillén és també membre del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona, com a representant del col•lectiu de persones amb discapacitat física.

La trajectòria pel món associatiu de persones amb discapacitat física de Guillén també ha passat pel Club UNES Sant Feliu de Llobregat, entitat que promou el bàsquet en cadira de rodes i de la qual en va ser president de 1994 a 1998, i n’és vicepresident actualment. Des de 1994 és també soci de l’Associació de Disminuïts de Sants-Montjuïc i fora de l’àmbit de la discapacitat, és president des del 2003 de la Unió d’Entitats de La Marina, el barri de Barcelona, on resideix.