Les entitats socials catalanes celebren l’aprovació de la distribució territorial del 0,7% de l’IRPF

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social, que engloba 3.000 entitats socials catalanes, entre elles ECOM, valora molt positivament l’aprovació per part del Congrés dels Diputats de la distribució territorial del 0’7% de l’IRPF per a fins socials, una reivindicació històrica de més d’una dècada, proposada per la Taula i defensada pels partits polítics catalans.

La lògica de qui té la competència exclusiva en matèria d’assistència i serveis socials gestiona aquests recursos no s’aplica a l’estat espanyol pel què fa al 0’7% de l’IRPF destinat a fins socials. Per això, la Taula celebra el consens aconseguit pels partits polítics del Congrés per a distribuir territorialment el 0’7% de l’IRPF.

En aquesta línia, tenint en compte que l’any vinent s’incrementaran els recursos a distribuir, ja que la recaptació d’enguany destinada a fins socials no ha estat del 0,52% sinó del 0,7%, segons Carles Barba, president de la Taula “és evident que amb la nostra proposta del traspàs del 50% de l’IRPF a les comunitats autònomes ningú hi perd i tots hi guanyen, tant les ONG estatals com les autonòmiques” .

Amb aquesta proposta de la Taula del traspàs del 50%, dels 223 milions d’euros que es repartirien en el 2009 l’Administració General de l’Estat disposaria de 112 milions d’euros i les CC.AA 112 milions. Així, per exemple, Andalusia gestionaria 13 milions, Aragó 4 milions, Astúries i les Illes Balears 2’5, Madrid 25 i Catalunya 30.

Catalunya és la comunitat autònoma que més pateix des de fa anys la manca de vinculació entre la recaptació i la distribució ja que l’any passat dels 40 milions d’euros recaptats tan sols van tornar a Catalunya 13. Barba destaca que aquest model proposat “respon a una adequació a les competències atribuïdes i es basa en polítiques socials properes”.

La moció aprovada aquesta setmana pel Congrés estableix un procés gradual de la distribució territorial entre les CC.AA, amb efectes en la propera convocatòria, i estableix mesures i criteris de coordinació i transparència en la gestió de l’impost. En aquest sentit, Barba afegeix que la “Taula espera que a partir d’aquí, s’estableixi el tram autonòmic del 50% i es corregeixi aquesta situació en la distribució del proper any.”

Font: Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.