La discapacitat mobilitza més de 450 ajuntaments catalans a favor del dret al treball de les persones amb discapacitat

Els ajuntaments catalans són conscients de les conseqüències que 2.500 persones amb discapacitat es queden sense feina i que es tanquin entitats al territori.
Així ho han manifestat a través de la presentació de mocions de suport als centres especials de treball sense ànim de lucre i a les entitats que desenvolupen programes d’intermediació laboral i treball amb suport. En poc més d’un mes 103 consistoris que representen més de 4,5 milions de catalans ja compten amb mocions aprovades.
Ajuntaments com Barcelona, L’Hospitalet, Lleida, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Vilafranca, així com la Diputació de Girona i els consells comarcals de l Conca de Barberà, Alt Penedès, Baix Empordà, Berguedà i Pla de l’Estany s’han afegit de manera unànime a la reivindicació del sector de la discapacitat.
Entre les demandes hi ha l’exigència al Govern espanyol perquè esmenés els pressupostos, fet que no s’ha produït i que ha deixat Catalunya amb una retallada del 57% de la partida destinada a polítiques d’ocupació. Ara les entitats que han promogut les mocions, Dincat (discapacitat intel•lectual), Ecom (discapacitat física), Fecafamm (persones amb trastorn mental) i Actas (programes de treball amb suport per a discapacitat intel•lectual), demanen al Govern català solucions per sortir de la gravetat de la situació que ens pot traslladar a tres dècades enrere pel que fa al dret al treball de col•lectius que encara no havien assolit una situació d’igualtat.
El Síndic de Greuges també ha emès un informe alertant de la vulnerabilitat del col•lectiu de la discapacitat, especialment del que té especials dificultats (intel•lectual, física i sensorial de més del 65%, i trastorn mental). “La decisió de reduir la despesa en aquest àmbit no és una decisió tècnica menor, sinó que té efectes substancial sobre el dret al treball de les persones amb discapacitat intel•lectual i trastorn mental”, afirma el Síndic en el seu informe.
La rapidesa amb què s’ha aconseguit el suport, amb una campanya que engega el 20-M amb una concentració de 14.000 persones a l’Arc del Triomf, demostra la vinculació amb el territori dels més de 150 centres que promouen l’ocupació de persones amb especial dificultat i els Serveis d’Integració Laboral i Treball amb Suport, que treballen per la inserció laboral en l’empresa ordinària.
Les famílies, una representació de les quals ha volgut ser present en l’acte de lliurament, es mostren disposades a lluitar perquè els seus familiars no tornin a casa, com passava fa 30 anys, i adverteixen que un recurs en un servei assistencial costarà més i genera menys riquesa. Les organitzacions representatives calculen que passar d’estar actiu a dependre dels serveis socials té un cost de 24.000 euros a l’any, mentre que mantenir un recurs laboral costa com a màxim 8.000 euros.