Campanya de sensibilització contra l’ocupació il·legal i abusiva de les voreres de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona engega aquest mes d’octubre la campanya “Via lliure a l’accessibilitat” amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de deixar lliure d’obstacles el pas de vianants. La campanya, que durarà fins el mes de desembre, va adreçada a bars, restaurants, comerços i establiments hotelers, als quals s’enviarà 35.000 fulletons, per informar i assessorar sobre la invasió il·legal i abusiva de les voreres dels carrers de la ciutat. L’Ajuntament també augmentarà les inspeccions d’establiments i comerços, i incorporarà més sancions a tots aquells que no apliquin la normativa que regula l’ocupació del carrer, que va entrar en vigor ja fa nou anys.

El segon tinent d’alcalde de Barcelona, Enric Gomà (ICV-EUiA), va explicar en la Comissió d’Acció Social del darrer 16 de setembre, que l’Ajuntament rep nombroses queixes, en gran part del col·lectiu de persones amb discapacitat, pels problemes que genera la presència d’obstacles a les terrasses de bars i restaurants que dificulten el pas. En declaracions de Gomà, després que l’Ajuntament hagi treballat en la millora de l’accessibilitat en general, la supressió de barreres i l’adequació del transport públic de Barcelona, “la invasió de les voreres de la ciutat s’ha revelat com un veritable problema al qual ara es vol posar remei”. Es pretén retirar o col·locar on correspongui tots aquells elements de les terrasses que sovint obstaculitzen el pas, com ara cadires, taules, testos, expositors i pissarres anunciadores de productes o menús.

Gomà va exemplificar amb diferents casos davant la comissió, els problemes que pot crear una obstaculització excessiva de les voreres: les persones cegues solen seguir la línia de les façanes com a referència, mentre que les persones amb cadira de rodes o amb problemes per caminar necessiten un espai mínim de 0,90 metres d’amplada per poder moure’s amb autonomia.

Font: El Punt