Espanya necessita 29 unitats d'ictus més de les que té, segons els neuròlegs

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) calcula que Espanya necessita un total de 29 unitats d'ictus més perquè pugui parlar-se d'equitat en l'atenció d'aquest problema, que constitueix la segona causa de mort al país.

I és que, segons la SEN, encara que s'han aconseguit "millores importants" en l'assistència als pacients amb ictus, encara hi ha "diferències significatives" entre comunitats en l'abordatge i tractament de la malaltia.

Segons explica la SEN, perquè es produeixi una situació d'equitat en l'assistència sanitària serien necessàries tres unitats d'ictus més a Galícia, una altra a Astúries, tres al País Basc, una altra a Aragó, dos més a Catalunya, unes altres dues en la Comunitat Valenciana, una a Múrcia, set a Andalusia, dos a Castella-la Manxa, dos en la Comunitat de Madrid, un a La Rioja, una a Castella i Lleó, una a les Balears, una a les Canàries i altra més a Extremadura.

La SEN va fer aquestes consideracions ahir, quan es compleix un any de la presentació oficial de l'Estratègia en Ictus, el termini de revisió del qual finalitza el 2011.

Per a aquesta societat mèdica, encara que els avenços han estat "significatius" durant l'any que porta en marxa l'estratègia, "només s'han creat nou Unitats d'Ictus noves de les 39 existents" a Espanya, la qual cosa suposa que en aquest moment, molts pacients amb ictus se'ls continua atenent en hospitals que no disposen de neuròlegs de guàrdia ni Unitats d'Ictus.

En aquest sentit, el Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la SEN disposa d'un llistat de comunitats autònomes amb unitats d'ictus que indica que La Rioja no compta amb cap unitat, Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia, Astúries, les Balears, Galícia i Cantàbria, amb una, i Andalusia, amb dos.

Al contrari, Catalunya, amb vuit unitats d'ictus, la Comunitat de Madrid, amb sis, i la Comunitat Valenciana, amb quatre són les regions amb major nombre d'unitats.

Per la seva part, les Canàries i Castella i Lleó amb tres unitats, i Aragó, Navarra i País Basc amb dos, completen el llistat.

Davant d'aquesta situació, els neuròlegs reivindiquen major implicació per part de les CCAA i qualifiquen de "deficitària" l'atenció de l'ictus amb una mitjana|mitja d'un llit per cada 200.000 habitants en comunitats com País Basc, Extremadura o Madrid, quan l'òptim és un per cada 100.000 ciutadans

Font: Solidaridad Digital