Ha mort Maria José Vázquez, presidenta d’ECOM

Maria José Vázquez, presidenta d’ECOM, ha mort aquest matí inesperadament en el seu domicili d’una insuficiència cardíaca. La capella ardent estarà instal•lada a partir de les 18.30 hores de demà, 9 de febrer, al Tanatori de Les Corts de Barcelona. El funeral serà el dijous, 10 de febrer, a les 12.00 hores, en el mateix tanatori.

La Maria José Vázquez (Ponferrada, El Bierzo, 1951 – Barcelona, 2011) ha estat al llarg de tota la seva vida una activista en favor dels drets de les persones amb discapacitat. Des de 1975 estava vinculada a ECOM. El 1990 va entrar a formar part de la Junta Directiva de la Federació ECOM i des del 2007, n’era la presidenta. Ella va encapçalar la reestructuració que la Federació ECOM va dur a terme el 2007, de la qual van sorgir les noves estructures que ara conformen el grup ECOM: la Confederació ECOM Catalunya, la Fundació ECOM i la Patronal. ECOM.

Vázquez era especialment reconeguda a la ciutat de Barcelona, sobretot perquè durant anys va realitzar una extraordinària tasca en la promoció de l’accessibilitat. Des de 1989, Vázquez era membre de la Junta Rectora i Directiva de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona (IMD) i havia estat reconeguda amb la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona l’any 2006. Actualment, ostentava també la vicepresidència del Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (COCARMI).

La Maria José Vázquez, així com ECOM, l’entitat que actualment presidia, apostava pel foment de l’autonomia personal de les persones amb discapacitat física i la participació d’aquestes en el disseny dels serveis i programes orientats a aquest col•lectiu. Prova d’això és que la Maria José va ser una de les persones amb discapacitat que l’any 1977 es va tancar durant setmanes a la seu del SEREM (Servei Social de Recuperació i Rehabilitació de Minusvàlids) de Barcelona per exigir la participació de les persones amb discapacitat en la gestió d’aquest servei social del qual eren beneficiaris. Aquest tancament va desembocar en la creació dels primers òrgans de participació de les persones amb discapacitat a l’Ajuntament de Barcelona. Anys més tard, va fundar la Coordinadora de Grups de Base de Persones amb Disminució Física de Catalunya i va participar en la creació de la Coordinadora Estatal de Minusvàlids Físics d’Espanya.

Dona amb una gran fortalesa interior, la Maria José va compatibilitzar aquesta defensa dels drets universals de les persones, en especial de les persones amb discapacitat, amb la seva tasca professional, alhora que va ser mare i esposa.