Catalunya rebrà aquest any gairebé un 32% més d'ajudes per desenvolupar la Llei de Dependència

Catalunya rebrà aquest any 47,5 milions d'euros, dels 283,1 previstos, per al desenvolupament de la llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a la dependència, cosa que suposa un augment del 31,9% respecte a l'any anterior gràcies al fet que el Consell Interterritorial de la Dependència va decidir ahir que el "nivell acordat" de finançament deixarà de distribuir-se únicament en funció de la població. Un 20% d'aquests fons es distribuiran segons el nombre de persones avaluades.

Així ho va explicar la consellera d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Carme Capdevila, després de la reunió del Consell Interterritorial de la Dependència, que va presidir ahir a Madrid per primera vegada la nova ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez.

La consellera va destacar que des de Catalunya s'ha donat "suport" al primer pas en la modificació del criteri de repartiment del finançament, que passa de destinar-se únicament en funció de la població, a atorgar-se un 20% segons el nombre de persones avaluades.

Per Capdevila, aquesta nova ponderació suposa un "reconeixement" al treball que han fet les comunitats autònomes, i sobretot, "de les persones que les regions han valorat".

PRIMER PAS CAP A UN NOU REPARTIMENT
A partir d'ara, Catalunya sol·licitarà que se segueixi "avançant" en aquest primer pas, perquè la proporció del repartiment sigui del 50% en funció de la població, i del 50% de les persones avaluades, davant del "20-80" actual.

En la reunió, la ministra va explicar als consellers que el Govern destinarà aquest any a les Comunitats Autònomes gairebé 1.600 milions d'euros per a dependència, un 79% més que el 2008.

Segons va dir, les Comunitats Autònomes rebran aquest any finançament per a la llei a través de tres vies: el nivell mínim (el finançament general i automàtic per beneficiari), el nivell acordat i el fons extraordinari de 400 milions per a dependència del Pla. Aquestes partides sumen 1.600 milions d'euros, fet que suposa un 79% més que l'any passat.

MÉS AGILITAT I MÉS EFICÀCIA
Amb l'objectiu de millorar l'eficàcia i agilitat de les actuacions i aconseguir un intercanvi d'experiències, el Ministeri va proposar a la reunió l'elaboració d'un catàleg de bones pràctiques per a l'aplicació de la llei.

Jiménez va assenyalar que s'ha acordat una postura intermèdia entre regions com Andalusia, que demanaven el repartiment al 50% segons la població i el nombre de persones avaluades, i algunes del PP que volien mantenir la distribució actual que atorga el total dels fons segons la població.

Des de la posada en marxa de la llei, 628.614 persones tenen dret reconegut a rebre les prestacions contemplades en la norma, dels quals 430.669 són grans dependents i la resta dependents, els dos graus emparats per la llei.

Font: El Periódico de Catalunya